Óvatosan a darazsakkal

0
228

Itt a jó idő, lassacskán, a korlátozások lazításával talán elindul a kirándulószezon és a szabadban egyre több fullánkos élőlénnyel találkozhatunk. Félsz a darazsaktól? Lehet, hogy jogos a félelmed, hiszen darázs allergia esetén a darázscsípés súlyos következményekkel járhat.

A darázscsípés által a szervezetünkbe jutott rovarméreg anafilaxiás sokkot okozhat, ami egyébként az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. A reakció pontos lefolyásáról és a teendőkről itt olvashatsz, mi most a megelőzésre fókuszálunk.

Engem is fenyeget a darázs allergia?

Gyorsan felmerül a kérdés, hogy honnan tudhatom meg, hogy allergiás vagyok -e a darázscsípésre. Sajnos az allargiás reakció bármikor jelentkezhet, ami jellemző, hogy a második esetnél súlyosabban reagálnak az érintettek. Ami jó hír, hogy nem olyan gyakori az érintettség, hiszen a felnőttek 4%-a, a gyermekek 1%-a lehet veszélyeztetett.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egy darázscsípésre erőteljesebben reagál a szervezetünk akkor javasolt darázs allergia vizsgálat elvégeztetése, ami a várólisták elkerülésével, magánúton is lehetséges.

Mit jelent az erőteljesebb reakció? Jelzi, hogy a csípés vörös foltja 10 cm-nél nagyobb, fájdalmas és 1 napnál tovább is lobos. Ennél még súlyosabb, ha a csípést követő negyed óra alatt megjelenik bőrviszketés, csalánkiütés, bőrpír és rosszullét alakul ki. Innen már csak egy lépés az életveszélyes fulladásos reakció, ilyenkor érdemes azonnal mentőt hívni.

Védekezz okosan, ha érint a darázs allergia

Miután kiderült, hogy érint -e minket jelenleg a darázs allergia, már azt is tudjuk, mennyire kell tartanunk szabadtéri közösségünk fullánkos tagjától. Minél többet tartózkodunk a szabadban, annál nagyobb esélyünk van darázzsal találkozni, de félelemben persze nem lehet kerti munkát végezni, kirándulni, így a megelőzésre érdemes koncentrálni.

Összeszedtünk néhány tippet, amit érdemes alkalmazni, ha tudjuk, hogy allergiások vagyunk a darázscsípésre:

  • A szabadban csak szívószállal igyál és tartsd letakarva, zárva az italtartót. A szívószál végére is pillants rá, mielőtt a szádba veszed.
  • Evésnél is érvényes, hogy nagyon figyelj arra, mi kerül a szádba, hiszen egy szabadon hagyott ételben könnyen elbújhat a veszélyes méreghordozó.
  • A környéken elszórt, fedetlenül hagyott ételmaradékok csalogatják a darazsakat, sűrűbben takaríts és nyáron a szemeteskukák környékét lehetőleg kerüld el.
  • Zárt papucsban, cipőben közlekedj a fűben és a növények között.
  • Hord magaddal a darázsallergiára kapott injekciót.

Az óvintézkedések betartásával és fokozott figyelemmel pedig sokkal kevésbé kell tartanod a csípésektől, de azért ne feledkezz meg az esetleges csípés esetén követendő gyors lépések sorrendjéről, amit darázs allergia esetén az orvos előre elrendel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét